Marsaeigis „Perseverance“ įvykdė naują eksperimentą pavadinimu „Moxie“ – iš retos Raudonosios planetos atmosferos išgavo deguonies. Taip tiesiamas kelias būsimoms astronautų kelionėms į Marsą.

2021 m. vasario 18 d. Marse, Jezero krateryje, nusileido kol kas įmantriausias marsaeigis. Jis atgabeno daugybę įspūdingų eksperimentinių įrenginių. Bene daugiausia žadantis iš jų yra „Moxie“, kurio tikslas – Marse pagaminti deguonies. Ir šis eksperimentas jau pavyko!

Pagaminti deguonies Raudonojoje planetoje nėra lengva užduotis. Marso atmosfera 100 kartų retesnė nei Žemės ir susideda daugiausia iš anglies dvideginio, todėl toli gražu nėra tinkama vieta žmonėms.

Kai ateityje lankysimės Marse, mums reikės deguonies – ne tik kvėpuoti, bet ir raketų kurui, būtino astronautams pargabenti atgal į Žemę.

Gausybė misijai reikalingo deguonies užimtų daug vietos. Todėl NASA stengiasi išsiaiškinti, ar įmanoma deguonį pasigaminti vietoje, suskaidant anglies dvideginį į anglies monoksidą ir deguonį.

Pirmasis bandymas pademonstravo, kad iš esmės tai įmanoma. Per du Marse praleistus mėnesius „Moxie“ pagamino 5 g deguonies – tiek vienam astronautui užtektų kvėpuoti 10 minučių.

Suplanuota, kad „Moxie“ dar devynis kartus skirtingais metų ir dienos laikais bandys pagaminti deguonies. Pirmieji tikri deguonies gamybos aparatai Marse veikiausiai naudos tokį patį metodą, bet bus gerokai didesni.

Vis dėlto ilgalaikėje perspektyvoje praktiškiau būtų deguonį išgauti iš ledo, kurio, kaip tvirtina mokslininkai, po Marso paviršiumi yra nemažai. Tame lede turėtų būti ir deguonies, ir vandenilio – medžiagų, reikalingų raketiniam kurui.

Comments are closed.

Pin It