Ispaniškuoju gripu pasaulyje užsikrėtė apie 500 mln. žmonių, tačiau net ir po daugiau nei 100 metų ligą vis dar gaubia paslaptys.

Dviejų mirusių kareivių plaučiuose mokslininkai nustatė ankstyvąjį ispaniškojo gripo variantą. Užkrėsti organai daugiau nei 100 metų laikomi formaline.

Daugiau nei 100 metų Berlyno medicinos istorijos muziejuje formaline buvo laikomi dveji plaučiai. Jie priklausė dviem jauniems kareiviams, mirusiems 1918 m. birželio 27 d. nuo ispaniškojo gripo. Dabar genetikos mokslininkams pavyko plaučių audiniuose aptikti senojo viruso ir atlikti jo sekoskaitą.

Rastas viruso variantas yra ankstyvas, todėl jis gali mokslininkams suteikti svarbių naujų žinių apie ispaniškojo gripo raidą. Ši liga išplito 1918 m. pradžioje. Pirmoji jos banga buvo palyginti nepavojinga, bet rugpjūtį po visą pasaulį pasklido ir milijonus gyvybių nusinešė mirtingesnis variantas.

Kol 1920 m. nurimo paskutinė ketvirtoji banga, ispaniškuoju gripu persirgo maždaug kas trečias planetos žmogus, o apie 50 mln. mirė. Iki šiol mokslininkams pavyko tris kartus atlikti dalies viruso genomo sekoskaitą. Tačiau tai buvo vėlesnio, mirtingesnio viruso genomas, o šį kartą mokslininkams pakliuvo ankstyvas viruso variantas. 

Nors gauti audinių mėginių iš žmonių, mirusių prieš 100 metų, labai sudėtinga, mokslininkams pavyko muziejuose ir kolekcijose identifikuoti 13 variantų. Iš jų vos trijuose rasta viruso, kurį galima tirti – dviejuose kareivių plaučiuose ir mėginyje iš 17 metų merginos, 1918 m. mirusios Miunchene.

Kol kas tyrimai atskleidė, kad kareivių plaučiuose rastas virusas buvo lengvai įveikiamas žmogaus imuninės sistemos. Vėlesnis viruso variantas turėjo dvi mutacijas, kurios jam leido daug sėkmingiau išvengti imuninės sistemos ginklų.

Šiuo metu taip pat nuolat atliekama planetoje siaučiančio koronaviruso sekoskaita, kad galėtume laiku pastebėti naujus variantus.

Comments are closed.

Pin It