Glostomos katės murkia. Kaip atsiranda tas garsas, ir kodėl katės jį skleidžia?

Murkdamos katės bendrauja su žmonėmis ir kitais gyvūnais. Jos murkia glostomos ar ar kai jas prausia kitos katės. Dažnai šis garsas pasigirsta ir gyvūnui ėdant. Veikiausiai toks įprotis išlikęs nuo pirmųjų kačių gyvenimo dienų, kai motina katė murkdama padeda kačiukams ją rasti ir žįsti pieną. Visose šiose situacijoje murkimo siunčiama žinia vienoda: kad ir ką darai – tęsk!

Kačių gerklose yra raumenys, atitinkantys mūsų balso stygas. Murkiant šie raumenys trumpais intervalais susitraukia ir atsipalaiduoja. Katei kvėpuojant, oras keliauja pro vibruojančius raumenis. Šie sujudina orą ir sukuria garso bangas, kurias girdime kaip murkimą.

Katės murkimas gali reikšti ne tik tai, kad ji atsipalaidavusi, bet ir visiškai priešingai. Susinervinusios, išsigandusios katės taip pat gali pradėti murkti. Viena murkimą aiškinanti teorija sako, kad šis garsas padeda katėms nusiraminti.

2001 m. gyvūnų garsų tyrėja Elizabeth von Muggenthaler pastebėjo, kad katės murkia stresinėse situacijose. Mokslininkei kilo mintis, kad gyvūnai murkdami gali save gydyti. Ji ištyrinėjo 44 kates, gepardus, pumas bei kitus katinių šeimos gyvūnus ir atrado, kad kačių murkimo dažnis žmonėms mažina raumenų skausmą ir skatina kaulų augimą.

Comments are closed.

Pin It