Karštis eikvoja energiją, nes dėl aukštos temperatūros organizmas priverstas aktyvuoti vėsinimo procesus, kad išlaikytų stabilią kūno temperatūrą ir neperkaistų. Kuo šilčiau, tuo sunkiau dirba jūsų kūnas.

Kai kūnas per daug užkaista, išsiplečia kraujagyslės ir daugiau kraujo patenka į odą. Per ją išsiskiria šilumos perteklius. Štai kodėl veido spalva tampa rausva.

Įšilus medžiagų apykaita paspartėja, o širdis ima dirbti sunkiau, kad pumpuotų kraują. Tam reikia daug energijos, todėl mes pradedame jausti nuovargį.

Prakaituojant su vandens garais šiluma išgarinama ir kūnas atvėsta. Vandens pašalinimas didina dehidratacijos riziką, o dehidratuojant kūnui vanduo nukreipiamas nuo odos. Dėl to sumažėja kūno gebėjimas vėsintis, pakyla temperatūra ir išauga mėšlungio, galvos svaigimo bei išsekimo pavojus.

Kad padėtumėte organizmui atvėsti, reikia ne tik gerti daug vandens, bet ir valgyti tinkamus produktus.

Virškinimo procesui reikia daug energijos, o tam tikri maisto produktai į organizmą išskiria daugiau šilumos nei kiti. Baltymai ir sudėtiniai angliavandeniai išskiria daugiau kūno šilumos nei cukrus. Jie yra sunkiau skaidomi, todėl jiems suvirškinti reikia daugiau energijos.

Kitaip tariant, per vasaros karščius jausitės vėsiau valgydami vaisius, o ne kepsnį.

Comments are closed.

Pin It