Pasak mokslininkų, vienas dalykas gali padėti pagerinti bent 100 trln. žarnyne esančių bakterijų būklę.
SVEIKATA Spalvingos daržovės, traškūs neskaldyti grūdai, sultinga mėsa, o gal ankštiniai?
Naujajame Trento universiteto (Kanada) tyrime nurodoma, ką valgyti, kad žarnynas būtų sveikas. Atrodo, kad vienas ingredientas lemia viską. Tai galioja nepriklausomai nuo to, ar valgote mėsą, ar esate vegetaras, ar veganas.
Tyrimo metu žarnyno mikrofloros mėginiai paimti iš 21 500 žmonių. Siekiant išsiaiškinti, kaip skirtinga mityba veikia mūsų žarnyno bakterijas, tyrime dalyvavo tūkstančiai mėsą valgančių žmonių, vegetarų ir veganų.
Veganiška ir vegetariška mityba paprastai yra palankesnė žarnynui, tačiau paaiškėjo, kad svarbiausia ne tai. Nepriklausomai nuo mitybos būdo, būtent augalinio maisto kokybė ir įvairovė turi didžiausią įtaką sveikai mikroflorai.
Anot tyrėjų, svarbu ne vengti mėsos ar pieno produktų, o vartoti kuo įvairesnį augalinės kilmės maistą, kuriame gausu skaidulų.
„Pastebėjome, kad augalinio maisto kiekis ir įvairovė turi labai teigiamą poveikį mikroflorai“, – pranešime spaudai teigia Trento universiteto genetikos profesorius Nicola Segata.
Tyrimas taip pat parodė, kad daržovės, vaisiai, riešutai ir neskaldyti grūdai padeda susidaryti trumpos grandinės riebalų rūgštims, tokioms kaip butiratas, kurios mažina uždegimą ir stiprina imuninę sistemą.
Ką galite padaryti jūs? Prisidėkite į lėkštę visų vaivorykštės spalvų daržovių ir padidinkite skaidulų kiekį. Nesvarbu, valgote mėsą ar ne, svarbiausia yra augalinės kilmės maisto produktų įvairovė ir kokybė.
„Norint pagerinti mikroflorą svarbu vartoti daug augalinio maisto, ypač turinčio daug skaidulų“, – sako N. Segata, pagrindinis žurnale „Nature“ paskelbto tyrimo autorius.
Comments are closed.