Biologas Robertas Dudley teigia, kad mūsų meilė alkoholiui gali būti paaiškinama girtos beždžionės hipoteze, pristatyta 2014 m. išleistoje knygoje.

Ankstyvieji žmonių protėviai vartojo daug prinokusių atogrąžų miškų vaisių, kuriuose daug cukraus, o cukrų mielių ląstelės pradeda fermentuoti ir paverčia alkoholiu.

Pasak R. Dudley, alkoholis mus traukia, nes mūsų protėviai išmoko jo kvapą sieti su prinokusiais, saldžiais ir maistingais vaisiais.

Mokslo pasaulyje ši teorija buvo įvertinta nevienareikšmiškai, tačiau ją patvirtina 2022 m. atliktas tyrimas.

Panamoje tyrėjai stebėjo vaisiais mintančias koatas ir nustatė, kad jos pirmenybę teikia vaisiams, kuriuose yra 1–2 proc. alkoholio. Šių beždžionių šlapime taip pat yra alkoholį skaidančių produktų, o tai įrodo, kad beždžionės įsisavina iš alkoholio gaunamas kalorijas.

Mūsų protėviai Afrikos atogrąžų miškuose tikriausiai nebuvo girti, nes, kaip ir koatos, sugebėdavo pasisotinti, kol suvartojamo alkoholio kiekis nepasiekdavo svaiginančio lygio.

Kai žmonės paliko Afrikos atogrąžų miškus ir prinokusius vaisius, jie tikriausiai greitai susirado naujų alkoholio šaltinių.

Pirmieji alkoholinių gėrimų įrodymai siekia 7 000 m. pr. m. e., kai kinai pradėjo rauginti ryžius, vaisius, medų ir kitus produktus.

Comments are closed.

Pin It