Filmų pasaulyje tiesos serumas gali privesti žmones atskleisti slapčiausias paslaptis. Ar tai tėra fantazija, ar tokių medžiagų yra ir realybėje?

Filmų apie Harry Potterį pasaulyje užtenka trijų skaidraus ir bekvapio tiesos serumo lašų, kad žmonės būtų priversti sakyti tiesą ir atskleisti visas paslaptis.

Realybėje viskas ne taip paprasta. Tiesos serumas egzistuoja – medžiagų su panašiu poveikiu pavidalu. Tai yra raminantys ir sukeliantys mieguistumą vaistai. Tiesos serumą galima pagaminti iš atropino ir skopolamino – toksiškų medžiagų, kurių randama tokiuose augaluose kaip durnaropės ir drignės. Šios medžiagos blokuoja neurotransmiterį, padedantį smegenų ląstelėms komunikuoti.

Šie vaistai naudoti siekiant padaryti kaltinamąjį mažiau pastabiu tardymų metu ir atskleisti įvykius, kuriuos jis, būdamas sąmoningas, stengėsi nuslėpti. „Tiesos serumas“ naudotas ir psichikos ligomis sergantiesiems gydyti – jis slopina žmogaus susivaržymą ir savikontrolę. Tuo buvo siekiama padėti pacientui atskleisti mintis, kurių paprastai kitiems neišsakytų.

Vis dėlto reali „tiesos serumo“ nauda yra abejotina, nes tokie vaistai taip pat stimuliuoja vaizduotę ir sukelia sunkias haliucinacijas. Vadinasi, jų poveikis visiškai priešingas pageidaujamam – užuot atskleidusios giliausias paslaptis, smegenys kuria įtikinamus melus.

Comments are closed.

Pin It