Kas būtų, jei mūsų sistemoje būtų dar viena Saulė? Kaip tai paveiktų planetas? O gyvybę Žemėje?

Jei mūsų sistemoje būtų dar viena žvaigždė, Žemė būtų beveik tokia pati, kokia yra dabar. Tačiau klausimas, ar ji apskritai egzistuotų – galbūt jau būtų pražuvusi arba niekada nesusiformavusi. 

Kai kuriose dvinarių žvaigždžių sistemose abi žvaigždės sukasi viena aplink kitą daug mažesniu atstumu nei skiriantis Žemę ir Saulę (maždaug 150 mln. km). Tokiu atveju tokia planeta kaip Žemė galėtų skrieti orbita aplink abi žvaigždes. Jei atstumas tarp dviejų žvaigždžių didelis, Žemės tipo planeta veikiausiai suktųsi tik aplink vieną iš jų. Tuomet kita žvaigždė būtų papildomas šviesos šaltinis danguje, sukeliantis milžiniškus dienos ir nakties pasiskirstymo pokyčius. Abiem atvejais sąlygos gyvybei veikiausiai būtų panašiai palankios, kaip ir dabartinėje Žemėje. 

Tačiau jei planeta susiformuotų orbitoje aplink vieną žvaigždę, o kita žvaigždė būtų palyginti netoli, pavyzdžiui, kaip Saulė ir Jupiteris, gyvybei sąlygos nebebūtų tokios tinkamos. Tokioje sistemoje į Žemę panašiai planetai būtų sunku rasti orbitą, kurioje temperatūra leistų atsirasti skystam vandeniui (vadinasi, ir gyvybei).

Gaunamos energijos kiekis planetoje dažnai kinta pernelyg smarkiai, kad gyvybė galėtų išlikti. Be to, daugelyje simuliacijų planetą į šalį nusviedžia galingos tolesnės žvaigždės sukuriamos potvynio jėgos. Tokioje sistemoje Žemė veikiausiai nebūtų susiformavusi. Žvaigždės būtų iš erdvės pašalinusios medžiagą, iš kurios galėtų susiformuoti planeta.

Dabar astronomai žino daugiau nei 150 dvinarių žvaigždžių sistemų, kuriose yra planetų.

Jei Saulės sistemoje būtų dvi žvaigždės, Žemė galbūt taip ir nebūtų susiformavusi.

Comments are closed.

Pin It