Paprastai prieš valgydami vaisius nuplauname vandeniu. Bet ar to užtenka? Gal ant vaisių lieka bakterijų ir pesticidų?

Ant vaisių yra įvairių mikroorganizmų ir cheminių medžiagų. Plaunant vandeniu pašalinama tik dalis jų.

Kai kurios bakterijos, mikroorganizmai ir pesticidai nusėda ant vaisiaus paviršiaus, o kiti per žievę patenka į vidų. Jūsų obuolyje gali būti salmonelių, listerijų, E. coli bakterijų, norovirusų, amebų bei mažų apvaliųjų žarnyno kirmėlių. Šie mikroorganizmai gali sudirginti skrandį, paskatinti apsinuodijimo simptomus. Tačiau rimtas ligas sukeliančius mikroorganizmus beveik visada galima švariai nuplauti.

Sunkiau atsikratyti pesticidais. Jie sukurti taip, kad priliptų prie vaisių bei daržovių paviršiaus ir saugotų juos nuo kenkėjų. Kai kurių pesticidų liekanas galima pašalinti visiškai, tačiau daugumos atsikratyti nepavyks, kad ir kiek šveistumėte.

Nepaisant to, visus vaisius ir daržoves būtina gerai nuplauti. JAV atliktas tyrimas atskleidė, kad keturių iš dešimties vaikų organizmuose yra susikaupęs didelis kiekis pesticidų, gautų iš nepakankamai gerai nuplautų vaisių, daržovių. Suaugusiam žmogui šios cheminės medžiagos gali pabloginti spermos kokybę, paskatinti apsigimimą, sukelti vėžį ir Parkinsono ligą. Todėl sveikatos priežiūros institucijos nustatė ribines vertes, kiek pesticidų liekanų gali būti vaisiuose ir daržovėse.

Vaisius mezgantys augalai privilioja ir natūralius mikroorganizmus. Patekę į vaisių (pvz., pro skylę obuolio žievėje), jie gali apgadinti vaisių ir sudaryti pūvančias dėmes. Tokių dėmių nuplauti neįmanoma, nes jos yra vaisių minkštimo audiniuose arba ląstelėse. Tačiau šie natūralūs mikroorganizmai ir jų paliktos dėmelės žmonėms nekenksmingi.

Comments are closed.

Pin It