Girdėjau, kad nardytojas iš Kroatijos sulaikęs kvėpavimą išbuvo po vandeniu ilgiau nei 24 minutes. Kuriam žinduoliui priklauso buvimo panėrus rekordas?

1. Tikrasis snapuotis

3 valandos 42 minutės

Užfiksuotas žinduolio panėrus išbūto laiko rekordas priklauso banginių šeimos atstovui tikrajam snapuočiui. Jis daugiau kaip valanda lenkia antroje vietoje likusį giminaitį kašalotą. Tikrieji snapuočiai medžioja kalmarus iki 3 km gylyje, o stiprų slėgį ištveria suspausdami savo plaučius ir kitus organus. 

KAŠALOTAS

2 valandos 18 minučių

Visoje planetoje didžiausias dantytasis banginis giliuose vandenynuose gaudo milžiniškus kalmarus. Užsigeidus tokio patiekalo, banginiui tenka dvi ir daugiau valandų sulaikyti kvėpavimą. Kad deguonies užtektų ilgiau, kašalotai (kaip ir kiti banginiai) gali sulėtinti savo širdies ritmą ir atkirsti kraujo tiekimą į kai kurias kūno dalis.

AUKŠTAKAKTIS SNAPUOTIS

2 valandos 10 minučių

Aukštakakčiai snapuočiai paneria daugiau nei 2 km ieškodami kalmarų ir juodųjų paltusų. Mokslininkai mano, kad ši banginių rūšis yra itin jautri laivų ir povandeninių laivų sonarams, todėl neria itin giliai, kad išvengtų šių trikdančių signalų.

ŠIAURINIS JŪRŲ DRAMBLYS

1 valanda 59 minutės

Kaip ir dauguma kitų giliai nardančių gyvūnų, 2,5 t sveriantis šiaurinis jūrų dramblys turi ypatingų gebėjimų. Papildomi kraujo kūneliai po kūną išnešioja deguonį, o raumenys gali saugoti trissyk daugiau deguonies nei sausumos žinduolių.

VEDELIO RUONIS

1 valanda ir 22 minutės

Šis iki 3,5 m ilgio užaugantis ruonis katinišku snukiu valandai panyra net į 600 m gylį, kad pasisotintų žuvimis, krevetėmis ir kalmarais. Tamsioje bedugnėje Vedelio ruonis mažai ką mato, bet jautriais ūsais užfiksuoja net tokius mažus judesius kaip praplaukiančio žuvų būrelio sukeltos vilnys.

Comments are closed.

Pin It