Jei esant šalia šunų jūsų akys ima ašaroti ir to priežastis nėra laimė išvydus šiuos mielus padarėlius, galite būti vienas iš daugelio šunims alergiškų žmonių. Tačiau netrukus mokslininkai galės sukurti vakciną nuo alergijos šunims. 

MEDICINA Japonijos Osakos prefektūros universiteto mokslininkai nustatė konkretų baltymą, sukeliantį daugiausia su šunimis susijusių alerginių reakcijų. Tai gera žinia visiems nuo to kenčiantiems žmonėms, nes baltymo nustatymas yra pirmas žingsnis kuriant vakciną. 

Egzistuoja septynių rūšių alergenai, kurie žmonėms sukelia alergines reakcijas susidūrus su šunimis. Dažniausiai pasitaikantis alergenas – Can f 1, į kurį ir sutelktas visas dėmesys naujajame tyrime. Can f 1 yra baltymas, išskiriamas šuns liežuvyje, odos ir seilių liaukose. Manoma, kad jis sukelia apie 75 % visų alerginių reakcijų, susijusių su šunims.

Kurdami naująją vakciną mokslininkai pasitelkė neįprastą metodą – alergeno epitopus išskyrė naudodami rentgeno kristalografiją. Tai yra metodas, leidžiantis nustatyti kristalų atomines ir molekulines struktūras, o epitopai yra alergiją sukeliančios baltyme esančių aminorūgščių grandinės. Būtent į jas ir nukreipta būsima vakcina.

Dabar mokslininkai siekia nustatyti tikslius Can f 1 epitopus, kurie sukelia alergiją. Mokslininkai teigia pirmą kartą atsidūrę taip arti naujos vakcinos sukūrimo. Paskiepijus alergiškus žmones į jų organizmą pateks nedidelis kiekis epitopų, todėl jų imuninė sistema ims labiau toleruoti alergeną. Gydymas bus panašus į tą, kuris jau yra taikomas nuo bičių ir vapsvų įgėlimo.

Comments are closed.

Pin It